Avelsvärdering av PRE

För att en PRE skall kunna få en avkomma som kan föras in i spanska stamboken (Libro Genealogico ANCCE) så måste BÅDE sto & hingst var APTO - dvs godkända för avel, av ANCCE. I Spanien kommer en delegat från stamboken hem till uppfödarna, när de beställer tjänsten. Men eftersom det är spanska delegater som värderar ALLA PRE-hästar i hela världen, så hålls av förklarliga skäl visning i Sverige endast en gång /år. 

Vanligtvis så samlar man hästar på 2-4 olika platser runt om i vårt avlånga land för visningar. Själva visningen är relativt enkel, men ack så viktig! Hästen måste kunna stå stilla och uppföra sej väl, så att delegaten ka ta alla 26 mått som skall tas. När alla mått är tagna skall man visa hästen i rörelse. Ofta tas måtten i ett stall och rörelserna visas i ett ridhus eller på en ridbana. Hästen visas i träns och longerlina eller spanskt visningshuvudlag och lina. Du skall visa hästen i skritt och trav på rakt spår samt galopp på volt. Delegaten brukar instruera hur hen vill att du visar.

Om man inte visar fram sin unga häst kan det bli betydligt svårare när hästen  blivit äldre och kanske dragit på sej svagheter eller skavanker. Även om man inte själv planerat att ta föl på sitt sto, så kan ju livet och förutsättningarna ändras, och stoet kan helt plötsligt bli aktuellt för avel. Stoets värde ökar ju givetvis också, om hon är APTO. 

Video avelsvärdering ANCCE

Här kan du läsa exakt hur det går till:

Om avelsvärderingOptima P avelsvärdering